Uyku Apnesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Erişkinlerde uykuda solunumun 10 saniyeden fazla durmasına uyku apnesi denilir.  Çocuklarda uyku apnesi uykuda solunumun ikinefes alım verim süresinden fazla kesilmesidir. Bu kabaca erişkinlerdeki süreolan 10 saniyenin yarısına yani 5 saniyeye denk düşer.

Uyku apnesine neden olan bir çok farklı neden vardır. Aşırı kilo, sigara içimi,nefes yolunda darlığa neden olan hastalıklar en bilinenleridir. Ancak beyindeki uyku merkezinin hastalıklarından ilaç etkilerine kadar bir çok bilinen vebilinmeyen neden de vardır.

Çocuklarda uyku apnesi çok farklı bir hastalıktır ve çok büyük oranda tonsil ve adenoid dokusunun (bademcik ve geniz eti) büyümesine bağlıdır. Bunun dışında metabolik hastalıklar, solunum yollarında darlığa neden olan hastalıklar da apne nedenidir.

Uyku apnesi her yaş için ciddi bir sağlık sorunudur ve varlığı durumunda tedavi amacı ile hekime başvurulmalıdır.

Sırt üstü uyuma genel olarak tıkanıklığı artırır ve apne horlama varlığında kaçınılmalıdır.

Gerek erişkin gerek çocuklarda uykuda apne varlığı, nefes durduğu süreleri cep telefonu ile kayıt ederek görülebilinir, ancak tanıda altın standart uyku testi yapılmasıdır.

Neden olan faktörlerin giderilmesi kilo fazlalığı, sigara içimi gibi durumların varlığında çok önemlidir. Tıkanıklık olan durumlarda özellikle çocuklarda geniz eti ve bademciklerin alınması, küçültülmesi çok etkilidir. Uyku hijyeni önerileri genellikle yardımcı olur. Erişkinlerde ve seçilmiş çocuk hastalarda uyku maskesi ile basınçlı hava verilmesi etkili bir çözümdür.

Yaş gurubu ve nedene bağlı olarak değişir. Çocuklarda günübirlik bir ameliyat ile bademcik geniz eti alınması veya küçültülmesi yüzde seksenin üzerinde tedavi sağlarken erişkinlerde ömür boyu uyku maskesi kullanımı gerekebilir.

Apneye neden olan darlık varlığında ameliyat ile bu darlığın açılması çok etkilidir.

Kilo alımı, sigara içimi gibi neden olan faktörlerin tekrarlaması durumunda kaçınılmaz olarak tekrarlar.

Neden ve tedaviye bağlı olarak değişir. Çocuklarda bademcik ve geniz etinin alınması ile aynı günde geçebileceği gibi, tedavi imkanı olmayan hastalıkların varlığında hiç geçmeye de bilir.