Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi

Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi

Horlama ve Uyku Apnesi Tedavisi

Çocukların ağızlarının açık uyumaları ve erişkinlerde olduğu gibi şiddetli ses çıkararak horlamaları ve bu şikâyetlerinin nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları dışında da varlığı, ciddi olabilecek bir sağlık sorunudur. Özellikle uyku esnasında nefesin 5 saniye, ya da iki nefes süresince durması çocukta uyku apnesi olarak adlandırılır ve ciddi bir sorunu işaret eder.

Apne ve sürekli horlamaları olan çocukların uzun sürede fizik ve zihinsel gelişmelerinin ve hayat kalitelerinin olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Uyku apnesi ve horlamanın kilo ve boy artımında (büyümede) duraklama, hatta gerileme, uzun sürede kalp ve akciğer yetmezliğine (kor pulmonale) gidecek ciddi hastalık ve sekellerin yanında huysuzluk, hırçınlık, dikkat dağınıklığı, okul - kreşte başarısızlık gibi zihinsel etkileri de olabilir. Ağızdan salya gelmesi, diş gıcırdatma, uykuda aşırı terleme, yatağı ıslatma gibi sıkıntıların tetiklenmesi de söz konusudur.

Çocuklardaki horlama ve uyku apnesi ile seyreden uyku bozukluklarının nedeni çok büyük oranda geniz eti ve bademcik büyümelerine bağlıdır. Çocuklarda geniz eti tanısının, kafa filmi çekilerek gösterilmesi “sefalogram” adındaki özel radyolojik tetkikler dışında yanıltıcı olacağından ve çocukların gereksiz X ışını almaları açısından sakıncalıdır. Her yaşta kesin tanı endoskopi ile geniz etini görerek konulur.

Erişkinlerin aksine “bademcik ve geniz eti ameliyatı” ek hastalık ve anomalileri olmayan çocukların hemen tümünde sorunu çözer.

Geniz eti büyümesi aynı zamanda orta kulak boşluğunun havalanması ve boşaltılmasını sağlayan Östaki borularının tıkanması ile orta kulakta sıvı toplanması ve işitme kaybına da neden olur. Uzun süreli kayıplarda kulaklara takılacak “ventilasyon tüpleri” işitmeyi düzeltir ve bademcik ve geniz eti ameliyatı ile birlikte yapılabilinir. Bu rahatsızlıkları olan çocukların vakit geçirmeden tanılarının konulması ve tedavileri hayat kalitelerinin belirgin olarak artması ve ileride oluşacak ciddi hastalık, özür ve sekellerin engellenmesini sağlar.

Horlayan ve özellikle uykuda nefesin kesildiği çocukları hekime götürmeyi ihmal etmeyin!

Erişkinlerde uyku apnesi farklı değerlendirilir ve apne diyebilmemiz için solunumun en az 10 sn durması gerekir. Sigara kullanımı ve aşırı kilonun olumsuz etkisi belirgindir. Yaşla birlikte ciddi sağlık sorunlarına yol açma olasılığı fazladır ve bu hastaların öncelikle bir KBB hekimince görülüp, endoskopilerinin yapılması ve uygun bir ekiple değerlendirilmeleri ve tedavi önem taşır.